[vc_row][vc_column][vc_column_text]Natrium, is belangrijk voor je vochthuishouding en je bloeddruk. Het zorgt er ook voor dat je spieren goed samentrekken en dat je zenuwgeleiding optimaal blijft. Maar er zit ook een keerzijde aan natrium.Bij een teveel aan natrium kunnen je nieren dit minder makkelijk verwerken, waardoor je hoge bloeddruk kunt krijgen en hart en vaatziekten kunt krijgen. Aan de andere kant toont onderzoek aan een te lage natrium spiegel in het bloed de kans op een beroerte kan vergroten. 1 In 100gr zwarte bessen zit 5mg natrium dat is 0.50% van wat je op een dag nodig hebt.

Kalium helpt samen met Natrium bij het reguleren van je bloeddruk. Kalium zorgt bij hoge bloeddruk, dat deze omlaag gaat. Ook lijkt een hogere inname van kalium ervoor te zorgen dat nier schade wordt voorkomen. 1 Daarnaast zorgt kalium voor een goede werking van het zenuwstelsel en soepele spieren 1 . Handig om te weten is dat het beter is aardappels en groenten in weinig water te koken of te stomen, zodat het kalium niet verloren gaat. Kalium zit in veel producten. 3,5g is wat je als volwassenen aan kalium per dag nodig hebt. In 100gr zwarte bessen zit zwarte bessen zit 190mg kalium.

FosforFosfor zit in enorm veel voedingsmiddelen, maar vooral in vlees, vis, zuivel en brood. Fosfor is goed voor je skelet, je energiehuishouding en het zorgt ervoor dat je tanden sterk blijven. Mensen die maagzuurremmers met aluminium gebruiken moeten opletten dat ze genoeg fosfor binnen krijgen, omdat deze medicijnen de opname bemoeilijkt 1.  Je hebt als volwassenen 550mg per dag nodig. De veilige bovengrens is 4000mg per dag. 0m dit binnen te krijgen moet je 4 kg spinazie of 40kg zwarte bessen eten. In 100gr zwarte bessen zit 30mg fosfor.

IJzerIJzer ondersteund het immuunsysteem, zorgt voor een goede energiehuishouding en is heel belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen. Je rode bloedcellen zijn super belangrijk, omdat ze zuurstof vervoeren van je longen naar de rest of je lichaam 1.  Een volwassen man heeft 11mg per dag nodig en een volwassen vrouw heeft 16mg nodig, tot aan de menopauze. Daarna gaat de behoefte omlaag naar 11mg. Voor wie meer over de rol van ijzer in ons lichaam wil weten is dit een interessant artikel 2. In 100gr zwarte bessen zit 0,9% ijzer.  

MagnesiumMagnesium is goed voor je skelet en belangrijk voor de overdacht van zenuwprikkels 1. Ook speelt magnesium een rol bij een goede energiestofwisseling en ondersteunt het je energie niveau. Daarnaast kan magnesium helpen met het reduceren van spierkramp, maar hier is nog onvoldoende studie naar gedaan. Er is wel gekeken naar de voordelen voor zwangere vrouwen en ouderen. Uit deze studie blijkt dat magnesium geen voordelen bied tegenover een placebo 1. En, ondersteund het je gemoedstoestand. Magnesium kan bij ouderen ook een gunstig effect op de slaap hebben 1

Selenium, is belangrijke een antioxidant voor de werking van je schildklier. Het zorgt voor de vorming van schildklierhormonen 1.  Daarnaast is het nodig voor de jodiumstofwisseling. En, de groei en het goed functioneren je de hersenen en je immuunsysteem. Daarnaast ondersteund selenium bij ouderdomskwaaltjes en het houdt de spieren gezond. Selenium ondersteund de behandeling bij verschillende soorten kanker 1 2. Selenium speelt daarnaast ook een grote rol bij het reguleren van je immuunsysteem en ontstekingsreacties 1. Een te laag selenium gehalte komt veel voor in Nederland vooral bij vegetariërs en veganisten. Ook kunnen maagzuurremmers de opname van selenium remmen. Het is niet verstandig, om zonder toezicht van een arts zelf selenium bij te gaan slikken, omdat het verschil tussen veilig en een te hoge dosis (therapeutische bandbreedte heel klein is. Heb je het vermoeden dat je een te laag Selenium gehalte hebt, laat je dan begeleiden door een dokter. Een te laag selenium gehalte komt veel voor in Nederland vooral bij vegetariërs en veganisten. Ook kunnen maagzuurremmers de opname van selenium remmen.Het is niet verstandig, om zonder toezicht van een arts zelf selenium bij te gaan slikken, omdat het verschil tussen veilig en een te hoge dosis (therapeutische bandbreedte heel klein is. Heb je het vermoeden dat je een te laag Selenium gehalte hebt, laat je dan begeleiden door een dokter.

Zink, is een super power onder de essentiële mineralen. Het helpt je lichaam om ongenode gasten in de vorm van bacteriën te buiten de deur te houden. Het is dus een belangrijk mineraal voor het behoud van een goed immuunsysteem en de opbouw van je DNA 1 2. Daarnaast is het belangrijk voor de aanmaak van bot net als vitamine K2. Een goede reuk en smaakzin en je hormoonhuishouding en kan het behoud van een goed geheugen ondersteunen 1. Zink helpt bij het bij de aanmaak van eiwitten voor de aanmaak van nieuw weefsel. En, het  draagt daarnaast bij aan een gezonde huid en nagels. En, de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen 1. Tot slot is zink belangrijk voor de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten. Toch, is het belangrijk niet meer dan 15mg per dag en, niet voor langere periode aan zinksupplementen in te nemen, tenzij natuurlijk voorgeschreven door je arts. Een teveel aan zink verminderd juist de weerstand en het geheugen en kan bloedarmoede in de hand werken 1. De aanbevolen dagdosis is 7mg voor vrouwen en 9mg voor mannen. In zwarte bessen zit 0,3mg zink

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]