Close

Zwarte Bessen Ribus Nigrum

Dat zwarte bessen lekker zijn, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Ook al zie je ze in Nederland niet snel in de supermarkt. Ik heb zwarte bessen daarom maar in mijn tuin gepland. Heerlijk om sap van te persen en te mengen met zelf geperst appelsap. Maar, wist je dat zwarte bessen ook super gezond zijn? Ze bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Die goed zijn om verschillende ziektes op afstand te houden.

Vitamine C

Zo bevat 100 gr zwarte bessen 150mg vitamine C. Dat is twee keer de aanbevolen dagelijkse dosis voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar en ouder de ADH is 75mg per dag.

Vitamine C is een echte allround vitamine, want het helpt bij het helen van wonden en de regeneratie van de huid. En, de bestrijding van vrije radicalen. Een teveel aan vrije radicalen veroorzaakt oxidatieve stress in het lichaam wat later onder andere kan leiden tot hart en vaat ziekten, diabetes en ontstekingen.

Verder bind Vitamine C ijzer, mensen met een ijzerstappelingsziekte, moeten dus uitkijken dat ze niet teveel vitamine C binnenkrijgen. En, vitamine C helpt ook gewoon tegen verkoudheid.

Tussen 1500 en ongeveer 1800 na Christus overleden er nog mensen aan scheurbuik. Scheurbuik wordt veroorzaakt door een vitamine C tekort. Vooral zeelieden overleden door scheurbuik, omdat er door de korte levensduur niet voldoende groenten en fruit meegenomen kon worden op de reis.

Ik ben Cailin. Van jongs af aan had ik al een fascinatie voor bloemen planten en alles wat leeft in de natuur. Later kwamen daar de geneeskrachtige werking van planten en bloemen bij. Zoals het maken van je eigen tincturen, zalven, crèmes en zeep allemaal met de gedachte dat planten kunnen bijdragen aan onze gezondheid. Samen met de oliën en boters waar ik mijn zeep, crèmes en zalven mee maak. Waar mogelijk draag ik deze kennis graag over, zodat meer mensen ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.